Propolis nazywany również kitem pszczelim jest naturalnym produktem
złożonym, który pszczoły wytwarzają z żywic, substancji balsamicznych,
śluzowych, tłuszczowych pąków i młodych pędów roślin oraz kory drzew
liściastych, czy też iglastych. Zawiera m.in. kwasy i estry aromatyczne
oraz związki flawonoidowe, dzięki którym wspomaga funkcjonowanie układu
immunologicznego. Ponadto, wykazuje również szereg innych właściwości
wspierających zdrowie takich jak: przeciwbakteryjne, grzybicze,
przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Propolis poleca się go przede wszystkim w stanach obniżonej odporności, przy nawracających infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, jak również wspomagająco w stanach zapalnych.
Przepis na nalewkę propolisową:
Składniki: 50 g zmielonego propolisu + 350 ml spirytusu +150 ml letniej, przegotowanej wody
Zalewamy propolis roztworem 70% alkoholu. Przy takim stężeniu alkoholu propolis jest najbardziej przyswajalny dla organizmu. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym opakowaniu na 2-3 tygodnie. Aby kit pszczeli dobrze się rozpuścił, nalewkę powinniśmy codziennie mieszać. Po upływie tego czasu nalewkę należy przefiltrować przez watę, gazę lub filtr od kawy, a następnie przelać do ciemnego, szczelnego naczynia.
Według zaleceń wybitnego polskiego apiterapeuty prof. dr ha. Ryszarda Czarneckiego 10% nalewkę propolisową można stosować wewnętrznie dla osób dorosłych w porcji: 20-40 kropli na łyżeczkę miodu.
50 g zmielonego propolisu - 30 zł
Komentarze
Prześlij komentarz