Propolis

Propolis nazywany również kitem pszczelim jest naturalnym produktem złożonym, który pszczoły wytwarzają z żywic, substancji balsamicznych, śluzowych, tłuszczowych pąków i młodych pędów roślin oraz kory drzew liściastych, czy też iglastych. Zawiera m.in.  kwasy i estry aromatyczne oraz związki flawonoidowe, dzięki którym wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto, wykazuje również szereg innych właściwości wspierających zdrowie takich jak: przeciwbakteryjne, grzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. 

Propolis poleca się go przede wszystkim w stanach obniżonej odporności, przy nawracających infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, jak również wspomagająco w stanach zapalnych.

 

Przepis  na nalewkę propolisową:

Składniki: 50 g zmielonego propolisu + 350 ml spirytusu +150 ml letniej, przegotowanej wody

Zalewamy propolis roztworem 70% alkoholu. Przy takim stężeniu alkoholu propolis jest najbardziej przyswajalny dla organizmu. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym opakowaniu na 2-3 tygodnie. Aby kit pszczeli dobrze się rozpuścił, nalewkę powinniśmy codziennie mieszać. Po upływie tego czasu nalewkę należy przefiltrować przez watę, gazę lub filtr od kawy, a następnie przelać do ciemnego, szczelnego naczynia. 

Według zaleceń wybitnego polskiego apiterapeuty prof. dr ha. Ryszarda Czarneckiego 10% nalewkę propolisową można stosować wewnętrznie dla osób dorosłych w porcji: 20-40 kropli na łyżeczkę miodu. 

 

 50 g zmielonego propolisu - 30 zł

 



Komentarze